Informacje

Czarna aronia

Aronia to piękna roślina i początkowo to swojej urodzie zawdzięczała to, że rozprzestrzeniła się po świecie. Jej krzewy dorastają do 2-2,5 metra wysokości. Jest atrakcyjna o każdej porze roku. W maju na krzewach pojawiają się białe kwiaty, zebrane w baldachimy, a na przełomie sierpnia i września – ciemnofioletowe, prawie czarne owoce. Jesienią natomiast liście aronii przebarwiają się najpierw na pomarańczowy, a później na piękny czerwony kolor. To zaważyło na tym, że ok. 1834 roku przywieziono ją do Petersburga w Rosji i posadzono w ogrodzie botanicznym. Stamtąd rozprzestrzeniła się na Europę.

Z NAJCZYSTSZYCH TERENÓW EUROPY

Największym producentem aronii na świecie jest Polska, leżąca w środkowo-wschodniej części Europy. W tutejszym klimacie krzewy czują się doskonale, a owoce mają szczególny smak i właściwości. Polska to kraj, który ma wiele czystych ekologicznie terenów i właśnie na jednym z takich obszarów, w północnej części kraju, położona jest nasza plantacja, z której pochodzi 100% Czysty Sok z Aronii. Krzewy aronii uprawiamy w miejscowości Jagłowo na terenie Biebrzańskiego Parku Narodowego. To największy park narodowy w Polsce. Jego piękne, czyste ekologicznie tereny, jedne z najdzikszych w Europie, porastają niezwykle cenne odmiany roślin i zamieszkują rzadkie gatunki zwierząt.

To właśnie w tak wyjątkowym miejscu uprawiamy aronię, z której powstaje 100% Czysty Sok z Aronii. Uprawa tej rośliny nie wymaga użycia sztucznych nawozów, czy szkodliwych oprysków, bo aronia nie jest kapryśna co do gleby, na której rośnie. Jest odporna na choroby i szkodniki, a do tego dobrze znosi mrozy, nawet takie do minus 40 st. C. Dlatego też zdecydowaliśmy się na ekologiczną uprawę Aronii. Dzięki temu produkujemy całkowicie bezpieczne i zdrowe owoce, bez jakichkolwiek niepożądanych zanieczyszczeń. Jesteśmy przekonani, że właśnie takie organiczne owoce powinny być stałą pozycją diety każdego człowieka. Dietetycy zalecają, by spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Wielką korzyścią dla zdrowia będzie wprowadzenie do codziennej diety 100% Czystego Soku z Aronii.

NAJZDROWSZY OWOC ŚWIATA CZARNE ZŁOTO PÓŁNOCY

Dziś już wiadomo, że to właśnie owoce są największym skarbem aronii. Dojrzewają wczesną jesienią, zebrane w obfite baldachimy. Owoce aronii są niewielkie, za to krzewy obficie owocują. Jagody, o wielkości ok. 10 milimetrów, pokryte delikatnym, srebrzystym nalotem mają ciemnogranatowy, prawie czarny kolor i słodki, ale jednocześnie także cierpki smak. Ze względu na ten smak owoców aronii zwykle nie jada się na surowo, za to doskonale nadają się do różnego rodzaju przetworów, a szczególnie popularna jest w postaci 100% czystych soków, a nasza firma Eko-Aronia produkuje 100% Czysty Sok z Aronii bez najmniejszego choćby dodatku cukru. Naturalnych cukrów występujących w tych owocach jest niewiele ale równocześnie jest ich na tyle dużo, by sok był smaczny.

Co takiego jest w aronii, że nazywana jest czarnym złotem Północy? Owoce aronii zawierają mnóstwo związków polifenolowych. Aronia to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów występujących w przyrodzie. Aronia zawiera również witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K, cenne składniki mineralne: potas, wapń, magnez, sód, żelazo, cynk, a także mikroelementy: mangan, miedź i jód.

 

Ale swoją moc Aronia zawdzięcza przede wszystkim obecności antocyjanów, związków polifenolowych i innych dobroczynnych substancji, bezwzględnych zabójców wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób. Na pewno słyszeliście o tym. Niektóre z tych związków występują w czerwonym winie i chronią społeczeństwa basenu Morza Śródziemnego przed zawałami serca. Spośród wszystkich znanych ludzkości owoców to właśnie aronia ma ich najwięcej. To prawdziwa bomba antyoksydacyjna!

Te niezwykłe związki chemiczne potrafią naprawić niektóre uszkodzenia komórek nerwowych, a tym samym spowolnić starzenie się mózgu. Niemieckie i polskie badania potwierdziły skuteczność aronii w utrzymaniu sprawności umysłowej i pamięci u seniorów. Kolejne badania prowadzone są w kierunku potwierdzenia pozytywnych efektów działania aronii na pacjentów z chorobą Alzheimera.

Systematyczne spożywanie produktów aroniowych korzystnie sprzyja chorym na choroby układu krążenia oraz serce. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększa ich elastyczności, udrażnia przepływ krwi w naczyniach włosowatych. To wszystko sprawia, że aronia jest niezastąpiona w profilaktyce miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, czy choroby niedokrwiennej serca.